måndag 31 oktober 2011

25/10-11 VFU-lektion

Idag höll jag min första lektion på min vfu-plats. Jag skulle genomföra ett pass med att måla till musik. Jag började med att förklara vad de skulle göra och sedan lite om hur man genom varma och kalla färger skulle kunna förmedla en känsla. Till exempel att om man är kär så kan man måla med rött eller om man är ledsen med blått. Jag ville att de skulle lyssna på musiken och sedan måla det de kände. Sedan efter att de målat och jag stängt av musiken skulle de i grupperna de satt diskutera hur musiken fick dem att känna.
Målet med lektionen var * Associationer, tankar, känslor och bilder som uppkommer när man lyssnar på musik. (Lgr 11, 2011. Skolverket)


Första låten jag satte igång var Vivaldi-Autumn



Jag valde detta klippet först för jag tänkte att den är rätt tydlig och representerar hösten. Eftersom hela låten är väldigt lång så fick de lyssna på de första 3-4 minuterna.

Många elever gjorde just det jag hoppades på de förknippade på ett eller annat sätt låten med hösten och målade till exempel pumpor.









Andra låten jag startade var Enya - The river sings




Denna valde jag för att den är lite svårare. Den kan ge många olika tankar och hoppades på att se detta i elevernas målningar.

Denna låten målade många elever krig, rån eller berg. De tyckte att den var lite läskig och att det lät lite som ett krig.







När jag tänker på detta i efterhand så kommer jag också på att det låter lite som en västernfilm med indianer.

Den tredje låten jag spelade var Grieg - Bergakungens sal




Denna låten spelade jag upp för att den är rolig att lyssna på men den berättar en historia som jag trodde att barnen skulle uppskatta. Eleverna bad om att få höra något halloween-igt och därför startade jag denna.

När jag startade denna så började en elev att ställa sig på golvet och med smygrörelser gå i takt till musiken och hela klassrummet som annars var lite pratigt blev knäpptyst. Som jag misstänkte så målade de flesta barnen spöken och kedjor till denna musiken









Efter musikpasset förstod jag att om du som pedagog skall kunna föra ett gruppsamtal med eleverna gäller det att inte ha för många grupper. Du kan inte vara över allt där diskussionen pågår vilket är tråkigt för eleverna har många bra tankar. Det andra jag förstod var att jag borde ha låtit eleverna lyssna på musiken en gång till. Att de först endast skulle lyssna och sen andra gången måla då skulle det vara lättare för dem att tänka ut vad det var för känslor som musiken gav dem inte bara första intrycket.
Utöver detta så var det mycket lärorikt att genomföra detta passet och det gav mig många tankar.

24/10-11 Fn dagen-ljudbesök

Idag fick jag vara med på min kusins föreställning om FN. De sjöng massor av sånger om fred och att vara vänner.


FN-Dagen by sannastudent

När jag hörde dem sjunga denna låten så det första som slog mig var att den var mycket varierande i tonerna. I versen var den låg, nästan så låg att jag tror att vissa barn hade svårt för att sjunga den och sen i refrängen var den hög så hög att pedagogerna som ledde framförandet knappt kunde ta noterna.

Jag tror att detta ljudklippet representerar mycket av det vi fått lära oss under kursens gång. Hur viktigt det är att gå igenom låten och vara säker på att alla klarar av att sjunga den, framför allt barnen.

20/10-11 Transponera ackord

Idag så fick vi lära oss att transponera ackorden i en sång.













Vi använde oss av kvintcirkeln och fick genom den höja eller sänka tonarten i en låt.















Så här kunde det se ut. I denna sången skulle vi transponera ackorden från C-dur till G-dur och som ni kan se i kvintcirkeln så är det ett tonstegs höjning.

Sedan fick vi även spela några av de sångerna vi transponerat.


Transponering by sannastudent

På ljudklippet hörs Vipp på rumpan affär. vi spelar gitarr, bas och sjunger. Vi är ganska koncentrerade på själva ackordsspelningen så att sången och texten hänger inte riktigt med.


Att kunna transponera ackord är riktigt bra ifall en låt går i en klurig eller svår tonart. Speciellt när man arbetar med barn så kan vissa låtar gå för lågt i barnens register och för att då inte förstöra elevernas röster så är det bättre att höja tonarten på låten så att den passar bättre.


 

14/10-11 Skriva texter

Denna dagen skulle vi analysera olika texter. Det kunde vara låttexter, dikter eller andra texter.
Vi märkte snabbt när vi analyserade en barnvisa att det var mycket svårt att skilja på texten och melodin när man så väl kunde sången. Det var lättare med låttexter som vi inte hade en aning om vad det var för något.

När vi analyserat några texter så fick vi även försöka oss på att skapa en egen text




















Det var både roligt och klurigt att få ihop texten med notlängden och vilken taktart vi ville att den skulle gå i.
Att själva skriva själva texten var inte så svårt det skulle man tidigt kunna göra i 5 års åldern skriva nya låttexter till gamla låtar men med noter och rytm det var svårare och kräver lite mer kunskap av eleverna.

måndag 17 oktober 2011

4/10-11 Bollar, tacktarter och notvärden

Dagen handlade om taktarter och notvärden och till vår hjälp hade vi bland annat bollar.
Vi fick gå i olika taktarter för att känna hur takten i musiken är, känna takten i kropen. Sen skulle vi studsa bollen för oss själva på ett visst taktslag till exempel taktslag 2 i varje takt. Efter detta ställde vi oss på en rad och skulle studsa bollar till varandra på olika taktslag.






Man var verkligen tvungen att koncentrera sig på när man skulle studsa bollen till den andra personen och samtidigt lyssna på musiken. Annars är detta ett roligt sätt att känna taktslag och detta tror jag man skulle kunna göra i en förskoleklass.

Sen gick vi vidare till notvärden. Vi jämförde helnoter, halvnoter, fjärdedelsnoter, åttondelsnoter och sextondelsnoter med ett äpple delat i halvor för halvnoter, fjärdedelar för fjärdedelsnoter och så vidare. Vi i vår studiegrupp kom på att om man hade staplar som representerade bråk så kunde man ändra dem och använda dem till noter också.














Vi tänkte att hela stapeln visar en hel fjärdedelstakt och att halvnoten därmed skulle vara hälften så stor som helnoten så att två halvnots staplar skulle vara lika långa som en helnots stapel.
Jag tror det är viktigt för barn att få använda så många sinnen som möjligt därför att lyssna på musik, gå i takt med kroppen,  se sambandet mellan noter och äpplebitar och känna längden av notvärden gör det lättare att knyta an till något av dem och minnas kunskapen lättare.

Vi fick även göra 4 egna takter med hjälp av de olika notvärdena  och sen skulle vi sjunga dem tatte, ta, taaa.











Att göra egna takter fick oss att verkligen tänka på hur mycket noterna var värda och att inte lägga för många notvärden i en takt.

03/10-11 Musik Pussel

Idag fick vi jobba i programmet Garageband med att tillverka en låt genom olika förinspelade ljud.
Jag och en kollega satte oss tillsammans och experimenterade med programmet och de olika ljudslingorna och jag tyckte det var rätt roligt.









Som användare av programmet behövde man inte några speciella kunskaper om musik eller instrument det var bara lägga ihop olika slingor från olika instrument och tillslut blir det en egen låt.









Här är ett klipp som jag och min kollega pusslade ihop


Min låt by sannastudent

I ljudklippet hör vi en trummslinga som går genom hela låten. En basslinga och även en tamburinslinga läggs på. Trumslingan är ganska svängig och tamburinen och basen gör det hela lite roligare.

Jag kan tänka mig att ett liknade program skulle vara mycket användbart i en skola då eleverna kan pussla med musik men ändå inte behöver kunna något instrument. Eleverna kan skapa egna slingor som de sedan kan vara stolta över.
Programmet var lätt att arbeta med och jag tror att barn från ca 3 års ålder skulle kunna använda sig av det och skapa egna låtar.