torsdag 29 september 2011

Lära ut en sång, dra igång en låt 29/9-11

Idag fick vi reda på fem strategier för att lära ut en låt som var riktigt bra. Detta fick vi öva oss på. Vi fick 15 min på oss i studiegruppen att hitta en låt och sedan komma på ett koncept att lära ut sången till de övriga i klassen.

Innan när vi i gruppen planerade så kändes det som att uppgiften var lätt och att det så klart skulle gå ur vägen snabbt att lära ut sången men när man verkligen stod där framme så var det inte lika lätt.
Alla grupper kände nog efteråt att det inte var så lätt som vi trott. Vi kom överens om i en diskussion att mycket av våra misstag idag berodde på att vi hade så liten tid att planera. Vi diskuterade också att det var svårare att fördela arbetsuppgifterna mellan gruppmedlemmarna när man var flera, det var svårt att hitta uppgift åt alla.

Det jag tyckte var svårast var nog att räkna in. Jag har insett under tiden vi har gått denna kursen att det är viktigt att räkna in på ett bra sätt och när man väl försökte räkna in så var det inte så lätt. Det var inte lätt att kombinera upptakten i låten så att inräkningen skulle funka och samtidigt tänka ut en puls som skulle fungera i låten. Det var klurigt.

Tack för idag!

onsdag 28 september 2011

Barn- och vuxenrösten 22/9-11

Idag fick vi information om hur vuxenrösten och barnrösten skiljer sig åt.
Vi fick bland annat reda på att barnen som vi kommer att arbeta med kommer att sjunga i C som befinner sig i mitten av piano medan vi vuxna vill sjunga en halv till en oktav lägre.
Vi skulle därför öva oss på att sjunga som barnen sjunger och fick öva in en sång.

Ljudklipp 03 by sannastudent

Det var rätt mycket text och texten var rätt lika varandra i de två verserna så det var svårt att hålla isär dem men det gick tillslut.

Ljudklipp 05 by sannastudent

Vi märkte att det var lätt att själv sänka tonarten när man sjöng så det skulle bli lättare att sjunga och jag tror att detta även kommer bli en utmaning sen i verksamheten att jobba med sin egen röst så den passar barnens.
Tack för idag! 

Trummor 15/9-11

Idag så fick vi information om olika trummor. Vi fick lära oss olika speltekniker som man kan använda för att spela på trummor och få fram olika sorters ljud.













Mitt under dagen gick vi och tittade på en dans. Dansgruppen Move 3 hade satt ihop en dansföreställning som handlade om barnkonventionen. 











Dansen var riktigt bra och vi diskuterade huruvida om vi riktigt förstod vad dansen handlade om och hur pedagogerna som följde med klasserna agerade.
Som pedagog tänker du att du ska sitta tyst och stilla under en teaterföreställning för att visa respekt för skådespelarna/dansarna men när dansarna själva bjuder in eleverna till att interagera med dem då ska inte pedagogerna sitta och tysta ner eleverna.

Efter föreställningen så satte vi igång med trummorna igen. Vi testade olika rytmer och till sist satte vi ihop det till en sång.
Ljudklipp 02 by sannastudent
Och med detta så avslutade vi dagen.
Tack för idag! 

Tillverka trummor 13/9-11

Idag tillverkade vi egna trummor utav trumskinn och papperscylindrar.

Vi började med att lägga skinnen i blöt så att de skulle bli flexibla och formbara. Efter detta satte vi igång med att dekorera cylindern. Vi skulle ha ett speciellt tänkt tema på trumman så man var tvungen att tänka igenom vilket tema man ville ha.
Vi målade och klistrade och målade lite till och när skinnen var klara hämtade vi varsitt och fäste den med häftpistol över cylindern.
När skinnet var på plats dekorerade vi trumman lite till och sen när vi kände att den var färdig så lät vi trumman torka.




Att tillverka dessa trummor var riktigt roligt och hela salen var fylld av ljud av arbetande studenter som målade, klippte och klistrade frenetiskt.
Själva processen av tillverkningen var lätt för oss studenter men jag tror att om man skall göra detta ute i verksamheterna, vilket jag absolut tycker att man borde, så borde pedagogen spänna skinnet över trumman. Häftpistolen gav en rekyl i handen som efter ett tag gjorde ont. Rekylen kan lätt få en barnhand att vackla och där igenom så kan barnet träffa sig själv i handen.
Jag tror att du som pedagog absolut kan göra detta i en 5 års grupp och uppåt.
Ha det bra!

torsdag 8 september 2011

Introduktion av musikinstument 8/9-11

Idag fick vi en genomgång av olika musikinstrument. Vi fick även lära oss att ta enkla ackord på gitarr och spela några låtar. Ajj va ont i fingrarna man hade sen...


introduktion musikinstrument by sannastudent


Vi fick även in en liten körsång med " oh when the saints.." och även stämsång.

Till sist så fick vi rota i oss själva hur våra erfarenheter av musikundervisningen såg ut och även erfarenheter från praktiken.
Vi fick snabbt reda på att våra erfarenheter från vår skolgång bestod mest av sång och musikaler. Vi funderade på varför vår skolgång färgades av så mycket sång och kom fram till att hela Sveriges kultur består av sånger och visor.
Vi fick även frågan hur vi vill att musikundervisningen och musikläraren skulle vara i framtiden.
mitt svar på den frågan är att musiken måste vara tillåtande och varierande. Det är okej att sjunga fel ibland och det är okej att spela fel, det är okej att spela/testa olika instrument. I en tillåtande miljö är det lättare att våga. Undervisningen måste vara varierad för att man skall fånga allas intressen, detta innefattar att man borde använda olika genres av musik som används i undervisningen men också instrument och inkludering av eleverna.
Som pedagog måste du utstråla entusiasm för musiken och våga använda instrument så att eleverna vågar använda sina instrument.


Tack för idag!

Tillverka instrument 6/9-11

Idag hade vi möjlighet att låta kreativiteten flöda genom att tillverka olika slags instrument.














Några tillverkade shakers andra maraccas men jag var en av dem som kastade sig över uppgiften att skapa ett regnrör.







  Vi började med att sätta i massor av spikar i en papperscylinder så att innehållet, ris i detta fallet, skulle ha någonting att hoppa på så det speciella regnsljudet skapas.
När alla spikar var i så hällde vi i ris och täppte igen ändorna på cylindern.d






 Sen var vi tvugna att se till att man inte kunde skada sig på spikarna som stack ut eller att de skulle smita från röret så vi använde oss av gipsbindor och klädde in hela röret med gips.








Sådär efter mycket gegg så blev cylindern täckt av gips och vi ställde dem för att torka

När de var torra så satte vi igång att klä in rören i tyg för att de skulle se lite roligare ut och även för att det skulle vara behagligare att hantera röret.


Såhär blev slutresultatet.










Det var en rolig och spännande upplevelse att tillverka egna instrument och om man gör detta med barn så måste man vara beredd på att det kommer att ta tid. Samtidigt blir barnen stolta över det de har tillverkat.

Tack för idag!

fredag 2 september 2011

Torsdagen 1/9-11


Idag så skapade vi bloggen som vi skulle använda för vår digitala portfolio. Vi fick många instruktioner om hur vi skulle göra den












och efter mycket krångel, fler instruktioner,  lite mer krångel så blev det success!!













 Under eftermiddagen fick vi många skratt när vi fick se hur man kan presentera sig på olika estetiska sätt. Man kunde måla en karta över de förflyttningar man har gjort i landet, visa upp saker man tycker och man kunde låta deltagarna smaka på saker.
Efter en mycket rolig genomgång så fick vi i studiegrupperna fila lite på hur vi skulle presentera vår grupp och dess individer på ett estetiskt vis.
Tjingeling för idag

Onsdag den 31/8-11

Idag så hade vi i uppgift att göra en låda som skulle representera oss som personer lika mycket som oss som grupp. Denna uppgift var lite jobbig att göra i en större grupp för det kändes som att alla inte kunde arbeta med lådan samtidigt. jag tror att för mindre barn så kan det vara bra om man kanske är 3 stycken i gruppen och att personerna kände varandra lite mer i gruppen. I en mindre grupp så är det nog lättare för deltagarna att fokusera på dem själva som individ lite mer än de som grupp då barn är självcentrerade.
Men slutresultatet för vår låda blev bra.














Efter färdigställandet av lådan så hade vi tid över så vi gjorde namnövningar för att lära känna varandra bättre i gruppen. Vi kopplade ihop personen med namnet och en rörelse. Jag tror att det är viktigt att koppla ihop så många sinnen som möjligt i inlärningen för då kommer man lättare ihåg.
Efter det så började vi experimentera själva med hur man skulle kunna lära sig namnen på de andra i en grupp och det lät såhär:

Yo! What's up?! by Kajsa Holmgren


Det var ett underhållande sätt att säga" hej jag heter...." på och  jag tror att komma på något i gruppen skapar gemenskap. Om man skall använda just denna veritionen så bör man tänka på att förklara för eleverna/barnen vad den handlar om eller varför man för så.
 Allt för denna dagen!