tisdag 20 december 2011

Musikprojekt 28/11-19/12 2011

Taskig Tajming - Kan innehålla spår av amatörer

Detta musikprojektet har varit en otrolig resa. Man har jobbat hårt, tränat till fingrarna blödde, låtar snurrat runt i huvudet och lärt sig massor om sig själv, olika musikinstrument, inspelning av låtar och grupprocessen.


Under hela projektet har det hela tiden varit vi själva som varit den drivande kraften framåt. Lärarna gav oss fria händer att göra var vi ville men de fanns där som stöd om vi behövde hjälp med något. De kom även med frågor och förslag som vi kanske inte tänkt på. 


Under hela projektet har vi alltid haft demokratiska beslut. Vi har alltid röstat om stora saker och annars har vi delat in oss i mindre grupper för att göra arbetet mer effektivt. 


Det jag känner att jag har utvecklats mest med är att ta nya ackord på gitarren Dm och Gm i barré är inte ackord som jag spelat innan och det tog tid att öva in dem. Jag har utvecklats på att hålla takten på ett rytminstrument som cajong. Jag har inte spelat trummor någonsin innan och att då utvecklas till att tillämpa ett sådant instrument är ganska stort. En annan sak jag har utvecklats på är att kunna se tillfällen där musik skulle kunna användas i undervisningen och även att jag inte skulle vara rädd att använda musiken i undervisningen. Jag tror att min tillit till den egna förmågan har ökat genom projektet. 



Det jag har tänkt på under hela projektets gång är att det kvittar vad för kultur, religion, kön eller klass du har under ett sånt här projekt. Visst det färgar hur du tänker och hur du agerar i situationer men alla människor tänker olika även de från samma ursprung. Jag upplever att projekt inte har handlat om kön eller religion över huvud taget. Vi diskuterade det lite när vi valde vår jullåt då julen är en religionstradition men förutom då så har vi inte alls diskuterat genus religion eller kultur då det inte varit aktuellt i projektet. Detta kan bero på att vi endast hade två killar i vår grupp på 12 personer och alla deltagarna var från Sverige och är uppväxta i den svenska kulturen.
Sen är det klart att om du har en person från en kultur där det inte är tillåtet att sjunga julsånger eller att visa sig i baddräkt så är det klart att sådana saker skall tas med i åtanke när man bygger ett projekt men i slutändan handlar det om musikutvecklingen och grupprocessen och inte de personliga aspekterna. 

I yngre åldrar råder jag till att läraren tar mer plats i processen ju yngre barnen är. Det är klart att projektet kan göras i unga år kanske redan i förskolan men då krävs det mer av pedagogen att verkligen organisera projektet och låta eleverna kanske välja mellan två sånger de vill spela/sjunga. Ju äldre eleverna blir desto mer bestämmanderätt borde de ha (barnkonventionen artikel 12 och Lgr 11 sidan 15). 


Det roliga med sådana här projekt är att man kan förenkla och försvåra hur mycket man vill som pedagog. Dessutom kan du integrera så många ämnen i ett projekt. Vårt projekt integrerade musik, bild, IT, svenska och engelska. Vi skrev låtar på svenska och engelska, vi använde massor av olika instrument och gjorde musik till våra egna låtar och dessutom använde vi oss av IT när vi spelade in och mixade låtarna vi gjort. Jessica Gottberg skriver i boken Musiken och rytmiken i praktiken sidan 32 att musik är ett sätt att erövra kunskap, skapa samarbete och gemenskap och att det främjar kreativitet och fantasi. Det Gottberg skriver ser jag i det projektet vi har genomfört. Det har skapats en gemenskap och en kreativitet genom det här projektet som jag sällan upplevt. Dessutom har vi alla vågat att använda instrument och kunskaper som vi inte haft innan projektets början.
Jag vill tacka våra föreläsare som varit ett bra stöd under projektet men även mina medspelare och klasskompisar för en rolig och utvecklande tid!